25 Temmuz 2011 Pazartesi

Twitter 5 Yaşında!

140 karakterden oluşan ilk “tweet”in dünya ile buluşmasının ardından tam beş yıl geçti. Günümüzde gönderilen “tweet”lerin toplam sayısı 30 milyarı aşmış durumda. Yaşamımızın bir parçası haline gelen Twitter sosyal medya alanının en etkin değerlerinden biri. Dünyada yaşanan gelişmelerde etkin rol oynayan Twitter, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin birincil aktörü haline geldi. Konum belirleme, fotoğraf ve video paylaşımı gibi yan uygulamalar ile herkes Twitter üzerinden kendi ihtiyacına uygun biçimde sosyalleşebiliyor.

Kullanım çeşitliliği
Türkiye’de de politikacıların öncülüğünde kullanıcı sayısını artıran Twitter, ilginç kullanım örnekleriyle günlük yaşamdaki yerini pekiştiriyor. Mobil iletişim teknolojileri sayesinde sosyal medya, iletişimin sınırlarını olabildiğince genişletiyor. Özellikle medya alanında bir “haber kaynağı” olarak kullanılan sosyal paylaşım sitelerine gönderilen fotoğraf ve videolar, görülemeyenleri görünür hale getirebiliyor.

Ankara örneği

Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da yaşanan yoğun kar yağışının ardından Cumhuriyet Ankara’nın sayfalarına taşınan fotoğraflar, Twitter üzerinden elde edilmişti. Trafiğin durma noktasına geldiği Ankara caddelerinde mahsur kalan başkentliler, içinde bulundukları durumu Twitter aracılığıyla tüm dünyaya iletti. İçlerinde “tweet”lerini İngilizce yazanlar dahi vardı. Onların hedef kitlesi daha genişti. İnternete erişebilen ve fotoğraf çekebilen cep telefonlarına sahip olan kullanıcılar mağduriyetlerini Twitter yoluyla belgeledi. Bununla da kalmayarak kaydettikleri görüntülerin gazetelere, televizyonlara taşınmasını sağladı. Aslında başkentliler yurttaş gazeteciliği adına önemli uygulama örneği sergiledi.

Siz de paylaşacak mısınız?
Medyanın da yakından izlediği Twitter sayesinde artık en ücra köşelerde yaşanan olaylar dahi gazete sayfalarına, televizyon ekranlarına ya da internet haber portallarına kolayca taşınabiliyor. Siz de şahit olduğunuz olayları Twitter üzerinden kolayca dünya ile paylaşabilirsiniz. Farkına varmasanız da mutlaka birileri sizin “tweet”lerinizi okuyor, fotoğraflarınızı, videolarınızı izliyor olacaktır. Cumhuriyet’e twitter üzerinden ulaşmak için http://twitter.com/cumhuriyetgzt bağlantısını kullanabilirsiniz.

Erdem Sevgi - Cumhuriyet Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder