25 Temmuz 2011 Pazartesi

Türk Oyunu Cyrsis 2

Türkiye’deki bilgisayar oyun meraklılarının “Türk yapımı oyun” deyince akıllarına ilk gelen hiç kuşkusuz Crysis’tir. Cevat Yerli ve iki Türk kardeşin geliştirdikleri grafik motoru ile ortaya çıkan Crysis’in ilk sürümü 2007 yılında oyuncularla buluşmuştu. Andından “Crysis: Warhead” adında bir eklenti versiyonu yayımlandı. “Crysis: Warhead”in de ilk sürüm gibi tamamen Türkçe olması Türk oyunseverlerin bu oyunu, bir eklenti paketi gibi değil yepyeni bir oyun oynar gibi keyif almalarını sağladı. Son olarak “Crysis 2” de farklı ve Türkçe içeriği ile uzun yıllar konuşulacak gibi görünüyor.

İlk oyunda ve onun eklenti paketinde, Türkçe konuşan, küfür eden, şaka yapan karakter, Amerikan askerlerince Kuzey Kore’nin bir adada geliştirdiği sistemin ürünü olan robot uzaylılarla savaşmıştı. Crysis 2’de ise kökünün kuruduğu sanılan robot uzaylıların New York sokaklarının altını üstüne getirdikleri görülüyor. Nereden ne zaman çıkacağı belli olmayan teröristlerin de yarattığı kaos ortamı ile Amerikan ordusu baş edemiyor ve mücadele görevi “Nano Suit” giymiş Amerikan özel askerlerine yani oyunda yönlendirilen karakterlere veriliyor. Yönlendirilen karakter, giydiği Nano Suit’in teknik donanımı sayesinde görünmez olabiliyor, gücü katlanabiliyor, normalden çok hızlı koşabiliyor. Oyunun ilerleyen bölümlerinde özelliklerinin artırabileceği bu donanım robot uzaylılarla savaşı kolaylaştırıyor. Ancak yine de Türk oyunseverleri yaklaşık 10 saat sürecek zorlu bir savaş bekliyor.

Oyunun bedeli
İlk Crysis ve eklenti paketi yapımcılarının Türk olması nedeniyle Türkiye satışlarında Türkçe sürüm desteği ile satışa sunulmuştu. Bu oyunların değeri de benzer özelliklere sahip oyunlardan çok daha düşüktü. Buna karşın Türk yapımcılar korsan ile mücadele edememiş, oyun torrent sitelerine düşmüştü. Bu durum, “Hiç değilse Türkçe oyunun korsandan değil, gerçeğinin alınması gerektiği” yönünde tartışmalara yol açmıştı. Birçok Türk oyunsever, bu teze destek vererek 50-60 TL değerindeki oyunun gerçeğini almıştı.

Crysis 2 de korsan tuzağından kurtulamadı. Crysis 2’nin yapım süreci henüz tamamlanmamışken, eksik oyun, torrent sitelerinden tüm dünyaya yayıldı. Bunun üzerine Türk yapımcıların şirketi Crytek’ten “Korsanlar bir kez daha insanların hakkını gasp ediyor. Onların dağıttığı yarım sürümlere itibar etmeyin. Tamamlanmış, mükemmelleştirilmiş gerçek Crysis 2’yi bekleyin. Emeklerin, yitip gitmesine izin vermeyin” açıklaması yapıldı.

Sinan Tartanoğlu - Cumhuriyet Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder